Kateri gasilni aparat naj si kupim za svoj dom?

24.11.2019

Ne glede na to da ni posameznika, ki bi si želel da pride do požara pri njemu doma ali v službi, ostaja verjetnost, da do tega lahko pride. Žal smo ljudje v večini »narejeni« tako, da nas na verjetnost, da se to lahko zgodi tudi nam, spomnimo le takrat ko se nekaj takšnega že zgodi. Bodisi pri sosedih, prijateljih ali pa ta informacija pride do nas preko tiskanih in internetnih medijev.

Če govorimo o zmanjševanju posledic požara, potem verjamem, da ste se zagotovo že vprašali kje in kakšen gasilni aparat naj si kupim? Odgovor na to vprašanje je zelo enostaven vendar predno odgovorimo nanj je potrebno poznati nekaj ozadja.

Gasilni aparati se delijo glede na vrsto gasilnega sredstva, ki je v njem in tip oziroma vrsto požara, ki ga pričakujemo oziroma želimo pogasiti.

Najbolj razširjeni in cenovno dostopni so gasilni aparati na gasilni prah ABC. Poleg cenovne dostopnosti je prednost omejenih tipov gasilnih aparatov tudi ta, da ni občutljiv na nizke temperature, kar pomeni da je gasilni aparat uporaben tudi pri nizkih temperaturah. Za ta namen so te gasilni aparati idealni za namestitev na prostem kot na primer bencinske črpalke, neogrevane in odprte garažne, skladišča, tovorna vozila in delovni stroji,…

Ne glede na vse zgoraj napisano pa imajo gasilni aparati na prah pomanjkljivost, ki niti ni tako zanemarljiva. In ta je, da povzročijo škodo tudi tam kjer do požara ni prišlo. Ta škoda je zelo izrazita predvsem v primeru aktivacije gasilnika v zaprtih prostorih. Gasilni prah je namreč zelo droben in ob aktivaciji je njegovo širjenje nemogoče zajeziti ali omejiti. V praksi to pomeni, da v kolikor aktivirate gasilni aparat v kuhinji, se lahko poslovite tudi od jedilnice in dnevne sobe. Čiščenje po uporabi gasilnega aparata je dolgotrajen in drag postopek.

Gasilni aparati na ogljikov dioksid (CO2) so aparati so med uporabniki dobro znani in velikokrat se jim pripisuje preveliko »pozitivnih« lastnosti. Res je, da aktivacija gasilnega aparata na ogljikov dioksid ne povzroča nobene dodatne škode, kot na primer gasilni aparati na prah, res je tudi da so tako kot gasilni aparati na prah primerni za gašenje naprav pod napetostjo. Kar pa ljudje največkrat spregledajo je njegov način delovanja. Gasilni aparat na ogljikov dioksid deluje na principu izpodrivanja kisika pod mejo gorljivost. Ne glede na dejstvo da je temperatura plina direktno na ventilu okoli -78 stopinj Celzija učinek hlajenja ni tako izrazit in ključen. Glede na to karakteristiko so gasilni aparati na ogljikov dioksid primerni predvsem za gašenje vnetljivih tekočin (tip B) kot pa trdih snovi. Razlog temu se skriva tudi v tem, ker trde snovi zgorevajo pri višjih temperaturah (žarenje). V primeru gašenja teh snovi bo gasilni aparat na ogljikov dioksid kratkotrajno učinkovit vendar obstaja velika verjetnost, da se bo trda snov ponovno vžgala. Zaradi fizikalnih lastnosti plina so te gasilni aparati težki ter dražji.

Gasilni aparati na peno so na Slovenskem prostoru redki. To redkost ne gre pripisati njihovi neučinkovitosti temveč je razloge potrebno iskati v nepoznavanju njihovih karakteristik. V razvitejših državah so gasilni aparati na penilo oziroma vodo z aditivi (dodatki) pogosti in zelo razširjeni. Poglavitna prednost gasilnih aparatov na peno je, da tako kot gasilni aparati na ogljikov dioksid ne povzročajo dodatne škode tam kjer do požara ni prišlo. Odvisno od vrste penila imajo relativno hiter gasilni učinek. Zaradi vrste gasilnega sredstva je izdelava gasilnih aparatov dražja saj elementi iz katerih je gasilni aparat sestavljen ne smejo korodirati (rjaveti). V kolikor je gasilno sredstvo, penilo, kvalitetno so gasilni aparati primerni tudi za gašenje kuhinjskih olj in maščob. Penilu se lahko doda aditiv s katerim se mu poveča temperaturno odpornost tudi na temperature nižje od ledišča.

Glede na prej napisna dejstva vam za namestitev v garažo in vaše osebno vozilo predlagam gasilni aparat na prah, za varovanje bivalnega dela vašega doma pa gasilni aparat na peno.

Več o ponudbi omenjenih gasilnih aparatov si lahko pogledate tu. V kolikor imate kljub temu še kakšno vprašanje bomo veseli vašega sporočila na e-pošti trgovina@gasilnik.si ali klica na številko 041 301 112.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.